Eurovision 2012 Günlüğü 5

İKİNCİ YARI FİNALİN ŞARKILARINI TAKDİMİMDİR

İkinci yarı finalin ilk sırada yarışacak ülkesi Sırbistan. Sırbistan’ın temsilcisi Zeljko Joksimovic bu yarışmaya ülkesi adına ikinci kez katılıyor. 2004 yılında İstanbul’da Sırbistan’ı temsil eden ve ikinci olan Joksimovic, 2008 yılında da yarışma Sırbistan’da yapıldığında bu defa sunucu olarak Eurovision sahnesine çıkmıştı. Sadece Sırbistan’da değil, hemen hemen tüm Balkan ülkelerinde ve Avrupa’nın bir bölümünde tanınan, hatta popüler olan bu Sırp şarkıcı ve bestecinin bu sene yarışacağı şarkı "Nije Ljubav Stvar" adını taşıyor.





Makedonya adına yarışmaya katılan Kaliopi, ülkesinde bir hayli meşhur bir besteci ve şarkıcıymış. 1966 doğumlu olan ve müzik kariyerine 1976’da başlayan Kaliopi, yarışmanın genel yaş ortalaması içerisinde yaşlı kalanlardan. İlk “single”ı 1984 yılında yayımlanmış, son olarak da 2010 yılında bir albüm yapmış. Makedonya bu sene tıpkı bizim yaptığımız gibi, doğrudan bir şarkıcıya görev verme yoluna gitmiş ve doğal olarak bu isim sevilen bir isim olan Kaliopi olmuş. Şarkısının adı “Crno I Belo” (“Siyah ve Beyaz” demekmiş bu arada.)


Hollanda’nın bu seneki Eurovision temsilcisi Türk asıllı bir Hollandalı. Adı Joan Franka ama aslında Ayten Kalan. Ayten Hollanda’da düzenlenen National Song Festival’de birinci olarak ülkesini temsil etmeye hak kazanmış. Kostümleri ve imajında bir Kızılderili havası var ki malum Kızılderililerin de aslında Türk olduğu söylenir. Zaten kızın Türk olduğuna dair başka da bir bağlantı kurmanız pek mümkün değil; o derece Joan yani. Neyse biz yine de Bakü’de Joan’a hemşeri muamelesi yaparız. Kan çeker ne de olsa.


Malta’yı be sene Kurt Calleja, ülkesinde yapılan ulusal finallere ilk kez 2010 yılında katılmış. Pek bir netice elde edememiş ama hemen ardından 2011 yılında tekrar katılmış ve bu defa üçüncülük kazanmayı başarmış. Bu üçüncülüğün getirdiği şöhretle de ilk “single”ını piyasaya sürmüş. Malta yarışmayı ciddiye alan ülkelerden biri. Nitekim yerel finallerinde Avrupa’nın 10 ülkesinden katılımcılarla bir jüri oluşturmuşlar. Hatta bu jüride bizim TRT Müzik kanalının koordinatörü İsmail Güngör de yer almış (Güngör jüride Kurt’e birincilik verenlerden biriymiş.)


Kurt Calleja yakınlarda vefa borcunu ödemek için memleketimize geldi. Şevval Sam’ın TRT Müzik kanalındaki programına Can Bonomo ile birlikte katılan Kurt, şakaları, esprileri ve samimi tavırlarıyla kendini pek sevdirdi. (Aşağıda Ege'nin programın kulisinde Kurt'le çektirdiği resmi görüyorsunuz.)


Belarus’un bağrından yetişen Dmitry and Vladimir Karyakin kardeşlerin kurduğu Litesound grubunun üçüncü elemanı bir İtalyan şarkıcı: Jacopo Massa. Grup Belarus’ta düzenlenen Eurofest’e ilk kez 2006’da katılmış. 2008 ve 2009’da da şansını denemiş ve hatta 2009’da üçüncülük kazanmış. 2010 yılında ilk albümünü piyasaya sürmüş ve nihayet bu sene yine aynı yarışmada ülkesini temsil etme hakkını kazanmış. Aslında yine kazanamayacakmış çünkü final gecesi ikinci olmuşlar. Ne var ki sonradan “televoting” sisteminde bir alavera dalavera yapıldığı ortaya çıkınca birinci diskalifiye edilmiş ve temsil görevi “We Are The Heroes” adlı şarkısıyla Litesound’a  kalmış.



Portekiz’in temsilcisi Filipa Sousa, müzik hayatına 2003 yılında Al-Mouraria adlı grupta başlamış. Aynı yıl Star Academy’nin Portekiz versiyonunun ikinci sezonunda ilk otuza girmeyi başarmış ama sonra elenmiş. 2007’de ise yine aynı yarışmada bu defa ilk en beşe girmeyi başarınca ülke çapında tanınır hale gelmiş. 2008 yılında Portekiz’in geleneksel müziği fado üzerine verilen en prestijli ödül olan Grande Noite de Fado’yu kazanmış. Filipa’nın yarışmada seslendireceği “Vida Minha” adlı şarkı da fado tadında zaten.



Ukrayna her sene yarışmaya taş gibi sesler, şahane şarkıcılar gönderiyor. Böyle bağır çağır stile, ses gösterilerine bayılıyorlar. Belki de bizim Işın Karaca Ukrayna’ya açılmayı düşünmeli. Nitekim bu sene seçtikleri şarkıcı doğrudan bana bunu çağrıştırdı. 2003 yılında Ukrayna müzik piyasasına fırtına gibi bir giriş yapan Gaitana, o vakit bu vakit memleketinin en sevilen şarkıcılarından biriymiş. Bir parça Tina Turner tadı var ama tabii çok daha genç ondan. “Be My Guest” adlı şarkıda Gaitana sürekli sesini yırta yırta “Misafirim olabilirsin,” diyor. Kabul edip etmemek size kalmış.



Bulgaristan bu sene yarışmaya Sofi Marinova adlı meşhur şarkıcısını göndermiş. Sofi Bulgaristan romanlarından. Beş oktavlık sesiyle ve seslendirdiği etnik şarkılarla tanınıyor. Ona “roman bülbülü” ve “roman incisi” gibi isimler takmışlar. Hatta dünyaca ünlü Bulgar şarkıcı Lili Ivanova’nın tahtına da aday görülüyormuş. O derece de popüler yani. 1995 yılından bu yana hem Super Express adlı grupla, hem de solo albümler yayımlayan Sofi’nin “Love Unlimited” adlı yarışma şarkısının nakarat bölümünde her dilden “seni seviyorum” cümlesi var. Hatta ilk dil de Türkçe.



Slovenya yarışmaya göndereceği şarkı ve şarkıcıyı seçmek için aylar süren bir maraton şeklinde yerel finaller yaptı ve bu sene kazanan Eva Boto oldu. 1995 doğumlu Eva henüz daha 10 yaşındayken Avusturya’da girdiği bir uluslar arası yarışmada birinci olmuş. Henüz albüm filan yayımlamamış ama hayatının büyük bölümünü müzik kaplıyormuş. Eva’nın “Verjamem” adını taşıyan yarışma şarkısının bestecisi Vladimir Graic, 2007’de Sırbistan’a birincilik kazandıran “Molitva” adlı şarkının da bestecisi idi.



Bu sene Hırvatistan’ı temsil edecek olan Nina Badric 1972 doğumlu bir pop şarkıcısı. Sadece ülkesinde değil, Balkanların büyük kısmında meşhur olan ve ana akım pop şarkıları söyleyen Bardic, bundan önce dört kez Hırvatistan yerel finallerine katılmış. Yayımlanmış yedi tane stüdyo albümü bulunan Nina Badric’in yarışmada ülkesini temsile edeceği şarkı “Nebo” adını taşıyor.



İsveç’in temsilcisi Loreen de yetenek yarışması ile adını duyuranlardan. 2004 yılında katıldığı yarışmada dördüncü olarak tanınan Loreen, İsveç’in Eurovision’a şarkı ve şarkıcı seçmek için düzenlediği Melodifestivalen’e ilk kez 2011 yılında katılmış. Bu sene yine aynı yarışmada “Europhia” adlı şarkısıyla birincilik kazanarak İsveç’in temsilcisi olmayı başarmış. Bugüne dek üç “single” yayımlayan Loreen 28 yaşında olmasına rağmen henüz kariyerinin çok başında.



Gürcistan’ı bu sene “I’m a Joker” adlı şarkısıyla Anri Jokhadze temsil ediyor. Dört yaşından beri müzikle haşır neşir olan Anri, sadece şarkı söylemiyor, yanı zamanda söylediği şarkıları yazıyor ve videolarını da kendi çekiyormuş. Bugüne dek dört albüm yayımlayan, dört oktavlık sesiyle tanınan şarkıcı ülkesinde bir hayli popülermiş.  



İkinci yarı finalin on üçüncü sırasında Türkiye var. Can Bonomo, “Love Me Back” adlı şarkısını bir denizcinin aşk öyküsü olarak tasarlamıştı, klipte de bu tema işlendi. Buradan yola çıkarsak sahnede de benzer bir konseptle karşılaşmamız mümkün gibi görünüyor ama bu konuda henüz bildiğim bir şey yok. Can bu aralar hem yurt içi hem de yurt dışında tanıtım turlarına ve konserlerine devam ediyor. 15 Mayıs gibi de ekipçe Bakü’ye gidiyorlar zaten. Geçenlerde konuştuğumda her gittikleri ülkede ilgi gördüklerini, özellikle şarkının içinde geçen ve hemen hemen bütün Balkan ülkelerinde kullanılan “Hayde” kelimesinin ilgi çektiğini söylediler.  



Estonya’nın temsilcisi Ott Lepland, “Estonia Is Looking For a Favourite Song” (Estonya favori şarkısını arıyor) yarışmasının üçüncü sezonunda birinci olarak ülkesini temsil etmeye hak kazanmış. 1987 doğumlu Ott, henüz çocukken, çocuk şarkılarından oluşan dört albüm kaydetmiş. High School Musical’in Estonya versiyonunda rol almış ve 2010 yılında da ilk albümünü piyasaya sürmüş. 2011 yılının Kasım ayında ikinci albümünü yayımlayan Ott Lepland’ın yarışma şarkısının adı “”Kuula”.



1988 doğumlu Max Jason Mai, Pop Idol yarışmasının Slovak versiyonunda ikincilik kazanarak şöhret kazanmış. Sıkı bir “rock”çı, hatta metalci olan Max, Pop Idol yarışmasında ikincilik kazandığı 2009 yılından bu yana Eurovision için adı geçenlerden olmasına rağmen, ancak bu yıl Slovakya’nın resmi radyo ve televizyon yayın kuruluşu RTVS tarafından ülkesini temsil etmek üzere seçilmiş. Max’in İngilizce sözlü şarkısının adı “Don’t Close Your Eyes”.



Yarışmada Norveç’i temsil edecek olan Tooji isimli 1987 doğumlu delikanlı, aslında İran doğumluymuş ama o daha bir yaşındayken Norveç’e göç etmişler ve Tooji Norveç vatandaşı olarak büyümüş. 16 yaşında modellik yapmaya başlamış. Norveç MTV’sinde programlar sunmuş. 2008 yılında ise ilk “single”ını yayımlayarak şarkıcılığa soyunmuş. 2012’de Norveç’in yerel finali olarak adlandırılabilecek Melodi Grand Prix’yi kazanarak ülkesini temsil etmeye hak kazanmış.



Bosna Hersek’in temsilcisi Maya Sar 1981 doğumlu. Şöhret olana dek Dino Merlin ve Tony Cetinski gibi ülkesinin meşhur şarkıcılarına vokal yapan Maya, 2010 yılında ilk “single”ını yayımlayarak solistlik kariyerine başlamış. 2004 ve 2011 yıllarında Eurovision’a katılan Bosna Hersek ekiplerinde vokalist olarak bulunan Maya Sar, bu defa ülkesini solist mikrofonunda temsil edecek.



Babası Litvanya’nın ünlü bir “hard-rock” grubunda davul çalan Donny Montell, çocukluğundan itibaren müzikle iç içe büyümüş. Özellikle Freddie Mercury ve Michael Jackson’dan etkilenen Donny, 2009,2010 ve 2011 yıllarında ülkesinde yapılan yerel finallere katılmış, bir kez beşindilik, bir kez de ikincilik kazanmış ve nihayet bu sene birincilik ipini göğüslemiş. Donny’nin şarkısı “Love Is Blind” adını taşıyor.



Geriye kaldı doğrudan final gecesi yarışacak beş büyükler ve geçen yılın birincisi Azerbaycan'ın şarkıları. Onlardan da günlüğün bir sonraki sayfasında bahsedeceğim. Takipte kalın.

NİSAN 2012  

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder