Volga Tamöz'le Stüdyoda Bir Gün

EKİP ÇALIŞMASI HER ŞEYDİR


(Milliyet Sanat dergisi Şubat 2014 sayısında yayımlanmıştır.)

Yıllardır besteci, aranjör ya da “dj” olarak tanıdıklarımızın bir çok şarkıcıyı bir araya getirip, üst başlık olarak kendi adlarını kullandıkları proje albümlerini pek sevdik. Birkaç senedir Türk pop müzik piyasasında en çok bu tarz albümler iş yapıyor. Piyasanın kıdemli aranjör ve bestecilerinden Volga Tamöz’ü, stüdyosunda ikinci proje albümü için çalışırken ziyaret ettik.



Volga Tamöz ilk kez 2011 yılında “Şık Şık” adını taşıyan bir tekli, 2012 yılında ise “Tam 90’dan” adı verilmiş bir proje albüm yayınlamıştı. ‘90’lı yılların sevilen şarkı ve şarkıcılarının bir araya geldiği o albümden sonra, Tamöz bu defa kendi bestelerinden oluşan bir albüm hazırlığında. Şarkı sözlerini ise bir süredir birlikte çalıştığı Berksan’a emanet etmiş. Yakın zamana dek daha ziyade şarkıcılığı ile ön planda olan Berksan, bir süredir şarkı yazarlığı becerisi ile de dikkat çekmeye başladı. Nitekim Volga Tamöz ve Berksan’ın birlikte yakaladıkları uyum, hem yazdıkları şarkılarda, hem de stüdyo ortamında hissediliyor. Kariyeri boyunca ekip çalışmasının önemine inanmış Nükhet Duru da “Müthiş bir kimya yakalamışlar,” diyerek onaylıyor bu ortaklığı.

ANA KRALİÇE NÜKHET DURU


Nükhet Duru bu albümün tabiri caizse “ana kraliçe”si. Birkaç kuşağa birden kendini sevdirebilmiş ender isimlerden biri olmasına rağmen ilk kez böylesi bir proje albümünün içinde yer alan Duru, bu durumdan bir hayli memnun. Üstelik Volga Tamöz ve Berksan ikilisiyle kendi albümünde de çalışacağını söyledi. Bu projede ise herkesi şaşırtmaya hazırlanıyor. Bana dinlettikleri ilk şarkı, bugüne dek Nükhet Duru’dan duymaya alışık olmadığımız türden, yüksek tempolu ve dinamik bir şarkıydı nitekim. Ona keza, Hande Yener’le düet yaptıkları şarkı da öyle. 


Evet, albümün şimdilik en büyük sürprizlerinden biri bu… İki farklı renk ve ses bir Volga Tamöz şarkısında ilk kez bir araya geliyor. Stüdyoyu ziyaret ettiğim akşam bir araya geldiğimizde, onların sabahın erken saatlerinde stüdyodan çıkıp uyumak üzere evlerine gittiklerini öğrendim. “Benim hayatımda bu bir ilk,” dedi Nükhet Duru. Sabah hava aydınlanana kadar o şarkının prova kayıtlarını yapmışlar, ama belli ki bir yandan da çok eğlenmişlerdi. Nükhet Duru geceyi gülerek anlatırlarken en çok Berksan’a takılıyordu. “Bizim yaramaz çocuğumuz o. Öldürdü bizi gülmekten. Bugüne dek uzaktan tanıdığım Berksan’la alakası yok. Çok matrak bir çocuk… Çok da iyi yazıyor. Olağanüstü ince bir kalemi var!”  

ŞARKILARIN MAKYAJSIZ HALLERİ


Bir kadın şarkıcı için makyajsız sahneye ya da kamera önüne çıkmak neyse, bir aranjör için de şarkılarını “mix”siz (yani enstrümanların, solistin ve vokalistlerin sesleri dengelenmeden) dinletmek öyle bir şey. Haksız da sayılmazlar. Neyse ki o kadarcık torpil yapıyorlar bana. Şarkıları makyajsız haliyle dinliyoruz birlikte. Yaptıkları işe ne kadar inandıkları, ne kadar isteyerek, severek yaptıkları gözlerinden okunuyor. Yoksa kim dış sesten ve dahi gün ışığından yalıtılmış küçücük bir odada sabahlara kadar mesai yapmak ister ki? Her ne kadar Volga Tamöz’ün stüdyosu şehrin göbeğinde ama bahçe içinde, müstakil, mutfağı, banyosu olan, tek katlı, şirin bir ev görünümde olsa da, sonuçta her stüdyo biraz klostorofobik bir atmosfer taşıyor. “Zaman zaman iki üç günlüğüne de olsa bir tatil yerine kaçıyorum,” diyor Volga Tamöz. “Ancak öyle topluyorum enerjimi. Yoksa bir yerden sonra dikkatim dağılıyor.”

İREM DERİCİ DELİ DOLU


Albümde yer alacak isimler arasında İrem Derici, Atiye ve Mirkelam da var. Başkaları da olacakmış ancak biz ziyarete gittiğimizde henüz kesinleşen isimler bunlardı. O Ses Türkiye yarışması ile adını duyuran ve geçtiğimiz yıl parlak bir çıkış yakalayan İrem Derici deli doluluğuyla stüdyoyu neşelendiren bir diğer isim. 

YABANCI BİR ŞARKI DİNLER GİBİ

Berksan’ın söylediği epeyce eğlenceli bir şarkıda öyle bir düzenleme yapmış ki Volga Tamöz, gayri ihtiyari “Yabancı bir şarkı dinliyorum sandım,” dedim. “Artık biraz Türkçe pop standartlarından uzaklaşmak lazım,” dedi gülümseyerek. 


Bu albümün bu yılın iyi pop albümlerinden biri olacağına inanarak ayrıldım stüdyodan. Söz konusu müzikse, sanıldığının aksine kişisel ego hiçbir şey, ekip çalışması her şeydir çünkü. 

OCAK 2014

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder