Zülfü Livaneli - "Bütün Eserleri"


Beğenirsiniz beğenmezsiniz, seversiniz sevmezsiniz, dinlersiniz dinlemezsiniz... Politik duruşundaki tutarsızlığı müziğine mal edenlerden de olabilirsiniz, bir dönemin hatırına bu dönemini görmezden gelenlerden de... 

Ne derseniz deyiniz, bu ülkenin müziğinde bir Zülfü Livaneli gerçeği var. Yıllar boyu kitleleri peşinden sürüklemiş, marş olmuş, simge olmuş, sembol olmuş sayısız Livaneli şarkısı hafızlarımızda hala taze. En azından bu ülkede yaşayan herkesin eşi, dostu, akrabası, ailesinde en az bir Livaneli şarkısıyla sokağa dökülmüş, greve durmuş, meydanlara düşmüş birileri var ve o günler çok eskide kalmadı henüz. 


Hala stadyumlar, açık havalar, salonlar dolusu insan bir ağızdan söylüyorsa o şarkıları, bu durum şarkıların kağıt üzerindeki sahibini çoktan aşmış demektir. Livaneli ne zaman ve ne şekilde fikrinden caymış, sözünden dönmüş, "Ben onu demek istememiştim," demiş olursa olsun, bu gerçek değişmez.

Livaneli'nin en başından bu yana plak, kaset, CD olarak yayımlanmış tüm kayıtları, "40'ıncı Sanat Yılı" münasebeti  ve "Bütün Eserleri" üst başlığı ile İda Müzik tarafından bir bir piyasaya sürülüyor bu günlerde.  Bu külliyat aslında yıllar önce Ada Müzik tarafından basılan "Seçme Eserler" serisinin yenilenmiş hali; ama... 


Bugüne dek İlhan İrem, Sezen Aksu, Selda Bağcan, Özdemir Erdoğan, Neşet Ertaş gibi bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda müzisyenin başarabildiği benzer külliyat çalışmaları arasında Zülfü Livaneli'nin bu serisini farklı kılan bir kaç nokta var.


Bir kere bu albümler son derece özenli ve şık kapak tasarımlarıyla dinleyici karşısına çıkarılıyor.  Üstelik kayıtlar, tıpkı yurt dışında basılan emsalleri misali "Digitaly Remastered" (yani dijital olarak makyajları tazelenmiş) olarak yayımlanmış ki bu durum ülke sınırları içerisinde pek alışageldiğimiz bir şey değil.

Mesela "Ada"nın yine İda Müzik tarafından 2007 yılında yayımlanmış bir CD baskısı vardı ki, kaydın bir teyp kasetinden yapıldığı daha ilk şarkıda belli oluyordu. Kaldı ki artık bu tip kayıtların çok daha alasını insanlar evlerinde bir kasetçalar ve bir bilgisayar marifetiyle yapabiliyorlar. 

Bu anlamda bu serinin, öncelikle bir çok parçası eski baskılarından bile kötü ses kayıtlarıyla basılan Sezen Aksu serisi başta olmak üzere, eskiden yayımlanmış ve/veya bundan sonra yayımlanacak bütün külliyatlara örnek olmasını diliyorum.


Bu arada İda Müzik'in, Zülfü Livaneli'nin eşi Ülker ve kızı Aylin tarafından yürütülen bir aile şirketi olduğunu da hatırlatayım.
 
İşte "Bütün Eserleri" serisinden Zülfü Livaneli'nin şu ana kadar piyasaya sürülen albümleri:


1.  İlk Türküler (Vurulduk Ey Halkım)




2.  (Henüz yayımlanmadı, ancak muhtemelen "Maria Faranduri Söylüyor" albümü olacaktır)


3.  Merhaba




4.  Nazım Türküsü




5.  Atlının Türküsü




6.  Günlerimiz




7.  Ada



8.  İstanbul Konseri




9.  Güneş Topla Benim İçin




10. Zor Yıllar




11. Gökyüzü Herkesindir


Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder